Supervisie 

Voor beginnend verloskundigen

(0-2 jaar werkevaring)


"De eerste 1000 dagen als verloskundige"


Als  beginnend verloskundige sta je aan de start van je werkende leven als verloskundige (of ben je onlangs begonnen). 

Net zoals de eerste 1000 dagen van een baby van belang zijn voor een kansrijke start en de basis vormen voor de rest van zijn/haar leven, zo is deze eerste periode voor jou net zo belangrijk. 


Een gezonde start legt een stevige, gezonde basis voor de toekomst. Een duurzaamheid in je vak, je rol als verloskundige én in jezelf. 


Als je een nieuw vak uit gaat oefenen, neem je een nieuwe rol aan in je leven. (Dit geldt voor al het nieuws dat je aangaat in je leven; bijv. volwassenheid, het (groot)ouderschap, nieuwe functie in je werk etc. ) In iedere nieuwe rol, groei je als mens. Dit gaat met vallen en opstaan. 

Het begint in dit geval tijdens je opleiding tot verloskundige. In die 4 jaar groei je voor een deel; je vergaart kennis en vaardigheden, leert in contact met opleiders, begeleiders etc. en leert over het vak en jezelf als student. Voor het overige deel groei je als je eenmaal begint te werken (en idealiter blijf je groeien in je vak zolang je het uitoefent..)


Groei gaat voor een deel over kennis vergaren en handelingen eigen maken; steeds vaardiger worden. Hier heb je een prachtige start in gemaakt tijdens je opleiding. Dit bouw je, tijdens je werkende leven, steeds meer uit. 


Groei gaat óók over bewustzijn.


Wie ben ik in mijn rol als verloskundige?

Wat drijft mij in dit vak? Waar loop ik warm voor?

Wat is spannend voor me en wat gaat me makkelijk af?

Wat ga ik uit de weg? 

Hoe gedraag ik me in ingewikkelde situaties?

Wat heb ik nodig om mijn vak gezond van lichaam en geest uit te kunnen oefenen?


Bewustzijn creëer je door te refelecteren op je handelen, gedrag, gedachten, gevoelens. 


Reflecteren is niets anders dan jezelf van een afstand bekijken en je bewust worden van: waar ben ik nu eigenlijk mee bezig en hoezo doe ik dit? Hoe werk ik eigenlijk?

Dit kun je voor een deel alleen, als je jezelf dit door oefening eigen maakt. Voor het andere deel heb je je omgeving nodig. Geregeld zien we namelijk niet dat ons handelen, onze gedachten (overtuigingen) en ons gedrag ons tegenwerkt in plaats van ons in onze gezonde, duuzame richting beweegt. 


Ieder mens leert (als hij/zij daar voor open staat) over zichzelf in contact met de ander.

Leer je jezelf (steeds meer) kennen dan weet / voel je steeds sneller en makkelijker wat je nodig hebt, wat belangrijk voor je is en wat dus gezonde keuzes zijn voor jóu. 


Gezonde keuzes zijn keuzes die kloppend/nodig zijn voor jou.

Ze vervullen namelijk jóuw behoeftes.

Handelen naar jouw gezonde keuzes leidt tot duurzaamheid in jezelf en in je vak als verloskundige. 


"Een verloskundige die gezonde, duurzame keuzes maakt voor zichzelf is een inspiratie voor haar clienten; toekomstige moeders en vaders."


Supervisie is hiervoor een aangewezen middel.


Supervisie

Het doel van supervisie is om helderheid en nieuwe inzichten op te doen over je handelen, je gedachten, gedragingen, gevoelens, verwachtingen, normen en waarden in contact met je omgeving. Je word je dan BEWUST van jezelf. Zodra je je bewust bent van jezelf kun je bestaande (voor jou) ongezonde patronen doorbreken, doordat je bewust gaat kiezen voor wat gezond/nodig is voor jou. Supervisie is een dynamische, actieve methode om hier helderheid en inzicht in te vergaren. Je neemt verantwoordelijkheid voor jouw persoonlijke inbreng. Je brengt dus jouw eigen thema’s, leerpunten en casuïstiek in om aan de hand daarvan te leren.


Supervisie is een persoonlijk leer/ontwikkelingstraject wat je alleen en samen kunt volgen. Een vaste groep kan tijdens supervisie waardevol zijn. Naast je eigen inbreng is er namelijk ruimte om te oefenen en te experimenteren met je groepgenoten. Hiermee leer je van je eigen én van andermans proces.


In mijn rol als supervisor luister- en observeer ik terwijl jij over jezelf inbrengt en uitwisselt met je collega's. Dit geeft me de gelegenheid om je aan te geven wat ik je zie doen, je hoor zeggen e.d..Ook moedig ik je aan jezelf te observeren, te luisteren, waar te nemen, zodat je zelf leert zien wat er in het moment in jou speelt en/of wat je nodig hebt.

Ik gebruik hierin mijn ervaring als verloskundige, coach en therapeut én ik werk onder meer vanuit de principes van de Gestalttherapie. (zie welkom; Emilie Wouters) (zie therapie)


De supervisiegroep voor verloskundigen met werkervaring bestaat uit een vaste, kleine (max. 6 deelnemers) groep verloskundigen (> 2 jaar werkervaring) in een veilige setting.

Je bent bent dus onderdeel van een groep "gelijken". Jullie hebben allemaal al werkervaring als verloskundigen waardoor je je veelal zult herkennen in de ander wat heel ondersteunend kan zijn.Wat komt er (naast jullie inbreng en behoeften) zoal aan bod:

- lichaamsgewaarzijn (Wat voel ik? Wat neem ik waar in mijn lichaam? Wat wil mijn lichaam mij vertellen?)

- systemisch leren kijken (wat is mijn plek in het systeem; de verloskundigenpraktijk, het ziekenhuis etc.)

- creativiteit (creativiteit is een prachtige bron waar vanuit je kan putten als het gaat over jezelf leren kennen. Dit gaat niet over "goed" en "mooi" kunnen creëren. Dat bestaat namelijk niet, Het gaat over het proces van creëren onderzoeken; Waar loop ik tegen aan? Wat ga ik uit de weg? En dát wát je hebt gemaakt kunnen waarderen en als bron van informatie over jou kunnen zien. Alles wat je creëert vertelt je namelijk iets over jezelf)Belangrijke informatie:


Data: 4 bijeenkomsten + 1 terugkomdag

Tijd: 10:00 - 16:00 u.

Locatie: in principe regio Breda. Heb je in jouw regio een aantal verloskundigen die deel wil nemen, dan kunnen we in overleg bespreken om dit op een door jullie gewenste locatie te doen.

Kosten: 895 euro (excl. reiskosten. Mocht ik op jullie locatie komen, dan reken ik reiskosten en afhankelijk van de afstand ook wat reistijd) inclusief luch, koffie, thee en lekkers

Accreditatie: is aangevraagd bij de KNOV

Aanmelden is per mail: info@kleinbeginne.nl

Annuleren: Na aanmelding vindt een telefonisch gesprek plaats. Hier zitten geen kosten aan verbonden. In dit gesprek leer ik jou en jij mij een beetje kennen. Ik ben benieuwd of je met specifieke vragen zit, of dat je iets wil onderzoeken waardoor je je aanmeldt voor de supervisiegroep. Daarna besluit je of je meedoet. Daarna is deelname aan de supervisiegroep niet meer facultatief (m.u.v. overmacht). Op deze manier kan de veiligheid van de groep gewaarborgd blijven.


Vergoeding door werkgevers of uitkerende instellingen
In veel gevallen blijkt dat werkgevers of uitkerende instellingen bereid zijn kosten voor opleiding of therapie te vergoeden. Dit doen zij in het kader van preventie of verkorting van ziekteverzuim of in het kader van professionalisering. Werkgevers zijn verplicht hun werknemers te beschermen tegen werkstress en hebben daar doorgaans ook een budget voor.